Кампания за спасяване на земеделското училище в Куртово Конаре

Инициативен комитет се е заел да спасява едно от най-старите земеделски училища у нас – това в Куртово Конаре, което е пред разруха. Школото е построено преди 135 години и отдавна не е действащо, но сградата е паметник на архитектурата и не бива да се допуска да бъде съборена, каквито намерения имали в община Стамболийски, обясниха инициаторите на спасителната кампания.
В изключително красивата сграда с оригинално стълбище някога се е помещавало и читалище „Любен Каравелов“. Училището работи до 1948 година. До 1989 година то е действало като партиен клуб и за обществена дейност. От 2000 година насам се ползват само няколко помещения на първия етаж, поради лошото състояние на сградата, която е полуразрушена. От последния сняг е протекъл и покривът, има и счупени прозорци.

Инициативният комитет за спасяване на сградата е пратил подписка до община Стамболийски с искане да бъде даден траен обществен статут на сградата, за да се кандидатства по европейски програми за обновяване на сградата с културно-образователна цел.

kurtovo2„Актът за общинска собственост е издаден 2014 година, но парадоксът е, че в него не фигурира сградата, а само парцелът. Понеже се оказа, че не е описана, въпреки че на скицата я има. Натъкваме се на непрекъснати разминавания. Вероятно общинската администрация иска да се отърве от сградата, която е обременява, и за която трябва да се грижи, но не този е начинът, защото това е най-старата сграда в общината с историческа стойност. И трябва да направим всичко възможно да я съхраним”, казва председателят на инициативния комитет Емилия Шушарова.

Документацията на сградата мистериозно изчезва в годините назад. По спомени на бившия кмет на Куртово Конаре от 80-те Елисавета Динова сградата е била паметник на културата от местно значение. Но никъде в архивите това не е записано. Преди четири години са направени опити това да стане, но инициаторите отново удрят на камък, въпреки че от НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство) дават положително становище. Дори се заговорило за архитектурен ансамбъл в едно със старата църква в съседство на училището. Всяко зло за добро, обаче, защото реконструкцията на паметниците е възможна само след подпис на министъра на културата.

„Направихме събрание, на което дойдоха над 50 човека, подписаха се и формулирахме искания, които внесохме до председателя на ОбС. На последната сесия се прие решение, което мина и през областта, да бъдат приети трите искания на инициативния комитет.Освен трайния обществен статут, искаме да се направят конструктивно обследване и архитектурен план. Първата стъпка, която общинските съветници приеха след много умуване, е проверка дали сградата ще издържи. Становището на главния архитект на община Стамболийски е отрицателно, но ние не сме съгласни. Предложихме от парите за консултантски услуги, които за община Стамболийски са 70 000 лева и малка част от тях са използвани, да се наемат външни експерти. Около 1000 лева е обследването, архитектурният план е още 10 000. Цялостният ремонт ще възлиза на 300 000 лева, но смятаме да търсим средства по програмата за развитие на селските райони. Въпросът е да имаме работен проект, за да можем да кандидатстваме.

Най-лесно е да се каже „не може”, а в днешно време няма невъзможни неща. Най-лесно е да се бездейства. Имаме уверението на областния управител, че се стопира събарянето на сградата”, обясни още Шушарова.
Идеята е в училището да се подреди музейна сбирка на местните занаяти, да заработят занаятчийска работилница и галерия, да се води вероучение.

автор: Евелина Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.