Окончателно решение на ВКС: Мотопистата, пенсионерският клуб и старата поща вече не са на общината

Община Стамболийски вече не е собственик на мотопистата в Йоаким Груево, пенсионерския клуб  и старата поща в Стамболийски, продадени в края на 2011 г. от частния съдебен изпълнител Атанас Атанасов, въпреки че след това правата  му бяха отнети. Това следва от решение на Върховния касационен съд, което е окончателно и не подлежи на обжалване. След публичната продан, при която имотите бяха изтъргувани на смешни цени, от общината нееднократно са заявявали, че водят дела и ще си ги върнат. Последно на сесията на 27 август на питане за съдбата на трите имота главната финансистка Цонка Михайлова заяви, че доколкото е запозната, всички сделки на Атанас Атанасов са отменени и мотопистата, клубът и пощата отново са на община Стамболийски.

Това накара репортер на Stamboliyski.tv да провери каква е истината. Тя се съдържа в определение № 233 на ВКС, публикувано на 5 юни т. г. То  отхвърля искането на общинската администрация Върховният касационен съд също да разгледа казуса и потвърждава изцяло решение № 2157 на Пловдивския окръжен съд от декември 2014 г. А то е категорично: имотите принадлежат на Олег Дамянов, който ги е купил при организирания от частния съдебен изпълнител търг. С произнасянето на ВКС възможностите за обжалване са изчерпани и оттук нататък всеки отказ на общината да въведе купувача във владение може да носи единствено нови и нови искове за неустойки, които няма как да не бъдат уважени от съда.

Сега поглед върху причините да се стигне до отказа на съда да върне имотите на общината, след като Атанас Атанасов беше лишен от права на съдебен изпълнител за всевъзможни нарушения и сам вече е подсъдим. Мотопистата, пенсионерският клуб и сградата на банката са продадени на търг заради дълг на общината към фирма „Комунал”, занимавала се за кратко с почистването на Стамболийски. На 24 ноември 2011 г. публичната продан е приключила и за купувач е обявен Олег Дамянов. Общината се обръща към съда и претендира, че имотите въпреки търга са нейни, като изтъква два основни аргумента. Първият от тях е, че мотопистата, клубът и пощата са публична общинска собственост, тоест не могат да бъдат продавани за събиране на дългове. Трите имота обаче са обявени за публична общинска собственост на сесия на Общинския съвет чак на 28 май 2012 г., т. е. половин година след публичната продан. А стара истина в правото е, че законите и актовете нямат обратна сила, така че няма как едно решение на Общинския съвет да доведе до автоматична отмяна на сделката със задна дата. Вторият мотив на общината да настоява съдът да отмени търга е, че задълженията към „Комунал” са изплатени. За дължимите пари почистващата фирма води дела срещу администрацията и до ден днешен, за което Stamboliyski.tv ще информира отделно.

Тежките нарушения на всякакви правила и процедури в практиката на частния съдебен изпълнител Атанас Атанасов отдавна не са тайна за никого, но в случая важното е, че общината не се позовава на тях в опита да си върне имотите по съдебен път. Ето едно изречение от решението на Пловдивския окръжен съд, което доказва това: ”Пороците при извършване на публичната продан обаче, както и другите нарушения в изпълнението, посочени в обстоятелствената част на исковата молба, не са предмет на претенция за отмяна, а са изведени като самостоятелни основания за запазване на правото на собственост”. Казано с прости думи, общината е изброила допуснатите от Атанасов  грешки, но не ги е посочила като причина публичната продан да бъде отменена.

При така подадената искова молба първо Пловдивският районен, а после и Окръжният съд отказват да признаят, че претенциите на общината са основателни. Следва и потвърждението на съдебните решения от страна на ВКС.  Други полезни ходове няма.